Snelheidsmeterspaarpot in Zwammerdam

(Bron: Kijk op Bodegraven-Reeuwijk)

De Molenstraat, met in het verlengde de Akerboomseweg, is een bekende doorgangsroute in Zwammerdam. Niet alleen voor (agrarisch) bestemmingsverkeer, ook voor sluipverkeer via Nieuwkoop. Dat levert overlast op, maar hoeveel precies? Omwonenden en Belangenvereniging Zwammerdam sloegen de handen ineen voor een nieuwe snelheidsmeter.

De overlast van het sluipverkeer wordt verschillend ervaren. Niet alleen zorgen de trillingen voor schade in de over het algemeen wat oudere woningen; er is ook sprake van geluidsoverlast. Daarbij ontstaan door de snelheid gevaarlijke situaties voor het fietsverkeer. De herinrichting heeft de situatie niet verbeterd. Daarom hebben de bewoners de handen ineengeslagen en in overleg met Belangenvereniging Zwammerdam het probleem voorgelegd aan de verantwoordelijke wethouder.

“Naar aanleiding van een signaal van de bewoners van de Molenstraat in Zwammerdam inzake verkeersoverlast bij hen in de straat deed wethouder Relus Breeuwsma van de gemeente Alphen aan den Rijn het voorstel om een meting te houden, maar dan wel een meting met een positieve twist,” vertelt Eveline Prins, voorzitter van Belangenvereniging Zwammerdam.

Meten is weten

Op 20 september 2023 is onder grote belangstelling van de bewoners en de belangenvereniging een ‘snelheidsmeterspaarpot’ geplaatst in de Molenstraat: een snelheidsmeter die beloont en niet bestraft. Ieder voertuig dat langs de meter reed, werd getest op snelheid. Voor de voertuigen die zich aan de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur hielden, is een bedrag in een digitale spaarpot gestort. De stand was live te volgen op de meter, evenals de snelheid waarmee de meter op dat moment werd gepasseerd. Om het bedrag te bepalen waren zeven meetpunten in de straat. Bij het correct passeren van de meetpunten kon 7 cent verdiend worden.

Meer lezen?

Je leest hier meer over de inzet van de Safety-safe in Zwammerdam.