Het langetermijneffect van de Safety-safe

Of de Safety-safe werkt? Dat is duidelijk.

Voor én tijdens de plaatsing van de Safety-safe meten we de snelheden in het verkeer. Tijdens de meer dan 25 inzetten in Nederland en België zagen we dat de snelheidsmeterspaarpot zorgde voor gemiddeld 25% minder hardrijders in een straat! Maar is dit een jaar later nog steeds zo?

Blijvende herinnering
Het effect van belonen werkt na de Safety-safe inzet nog wel even door. Weggebruikers koppelen een positief gevoel aan het nieuwe gedrag. En het wordt de ‘sociale norm’, het gedrag dat normaal is binnen de buurt. Elke keer als zij langs het punt rijden waar de Safety-safe hing, denken bestuurders terug aan het moois dat de inzet voor de buurt heeft gebracht. Zoals goed contact met de buren, een veilige omgeving en ook de beloning waarvoor ze gespaard hebben. Deze laatste herinnering wordt extra versterkt doordat we een fysiek herinneringsbordje ophangen op de plek waar de Safety-safe hing. Het effect hiervan zien we ook terug in de effectmetingen van eerdere inzetten: het effect blijft een aantal weken aanhouden, ook nadat de Safety-safe weer is weggehaald.

De perfecte kick-start
Maar, de Safety-safe blijft een tijdelijke inzet. Een kick-start voor de gedragsverandering. Gewoontegedrag is hardnekkig en na verloop van tijd is er meer nodig om het goede gedrag vast te houden. Dat weet ook team Safety-safe. Daarom hoort bij een Safety-safe inzet ook een eindrapport. Hierin doen we specifieke aanbevelingen voor duurzame gedragsverandering in de straat. Denk aan verkeersmaatregelen zoals extra snelheidsmarkeringen op het wegdek of digitale snelheidsdisplays met smileys. Deze maatregelen, zogenaamd quick-wins, kosten relatief weinig tijd en geld kosten om uit te voeren. Wanneer er behoefte is denken wij ook graag mee over de uitvoering van dit vervolgtraject.

Kortom, een Safety-safe is de perfecte kick-start voor het gewenste gedrag: een lagere verkeerssnelheid in de straat. Zie het als het eerste, bijzonder effectieve duwtje in de goede richting. Maar net als met elk gewoontegedrag, is ook te hard rijden lastig in één keer te veranderen. Voor een blijvend langdurig effect is er meer nodig. En met een Safety-safe inzet, zet je als gemeente ook gemakkelijk die volgende stap.